Kościółek w Rowach – miejsce kultu i religijności

W niewielkich nadmorskich Rowach znajduje się mały neoromański kościół. Na jego szczycie jest niewielka dzwonnica. Kościół w Rowach istnieje już od XV wieku. Przez wiele lat msze w nim odprawiane sprawowano tylko w języku słowiańskim.

Pierwotny kościół został rozebrany w połowie XIX wieku, Nowa świątynia powstała z kamieni, które znajdują się na wyspie pośrodku jeziora Gardno (informacje Gardno). Wśród mieszkańców wsi na temat kościoła krążą różnego rodzaju legendy. Jedna z nich mówi o tym, że kościółek został wybudowany przez diabła, ponieważ jeden z mieszkańców (w domyśle był to rybak), założył się z nim o to, że nie uda mu się w ciągu jednej nocy wybudować kościoła – ceną za przegrany zakład miała być dusza śmiertelnika. Szatan zabrał się do pracy, śpiesząc się, żeby zdążyć przed świtem. Rybak jednak wykazał się ogromnym sprytem, chcąc zapobiec wygraniu zakładu przez diabła – głośno zapiał tuż zanim zbudził się dzień, budząc przy tym inne koguty. Szatan nie zdążył wykonać swojego zadania i musiał uciekać, a jedyną pamiątką po "budowniczym" kościoła jest osmolony kamień, który według tej legendy, diabeł ze złości miał rzucić w ścianę budynku. Inna wersja tej legendy głosi, że diabeł z zamiarze miał wybudowanie restauracji, jednak jego plan nie do końca się powiódł, a pozostawione przez niego kamienie tworzą dzisiaj kamienną wyspę na jeziorze Gardno. Kościół w Rowach jest kościołem p.w. św. Piotra i Pawła i znajduje się przy końcu wsi.

Jeśli mamy chęć wybrać się na mszę świętą do kościoła w Rowach, a mieszkamy dosyć daleko – nie ma problemu. Baza noclegowa (noclegi Rowy) oferuje w miejscowości Rowy noclegi w dogodnych dla nas terminach. Zainteresować można się między innymi bardzo klimatycznymi domkami, które wybudowane są w starym stylu, a ich dach pokrywa trawa, co sprawia, że są to niespotykane miejsca. Jednocześnie, budynki posiadają pełne wyposażenie oraz taras z możliwością całkowitego zasłonięcia w razie niepogody, latem można zrobić tam ognisko lub grilla. Innymi, godnym polecenia miejscami, mogą być pensjonaty, kwatery prywatne a nawet willa.

Kościół w Rowach jest miejscem religijności i kultu, jednak nawet dla osób niewierzących, może być ciekawym punktem do zwiedzenia na mapie nadmorskich miejscowości.

Jedna myśl na temat “Kościółek w Rowach – miejsce kultu i religijności”

1. Lubię słuchać i czytać o takich legendach jak ta opowiadająca o powstaniu kościoła, ciekawiej się potem zwiedza takie miejsca, jak sobie człowiek przypomni te podania