Katowicka Archikatedra Chrystusa Króla

Katowice to jedno z największych miast w Polsce i największe miasto w swoim regionie. Siedziba władz województwa, centrum życia akademickiego i kulturowego regionu śląskiego. Szacuje się, że pierwsze osady rolnicze i rzemieślnicze stanęły tu już w czternastym wieku. Pierwsze wzmianki o Katowicach w źródłach pisanych pojawiają się dopiero pod koniec szesnastego wieku. Wiek dziewiętnasty to czas najintensywniejszego rozwoju miejscowości. Wszystko dzięki wybudowaniu strategicznych połączeń kolejowych, najpierw z Wrocławiem, później z Berlinem i Wiedniem. W roku 1865 Katowice uzyskały prawa miejskie z rąk króla Prus, Wilhelma I Hohenzollerna.

Miejscowość o tak długiej historii posiada wiele atrakcji i zabytków. Jednym z nich jest Archikatedra Chrystusa Króla. To obok Spodka jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów miasta. Plac budowy został poświęcony w 1927 roku. 11 lat później dokonano poświecenia świątyni, a właściwie jej podziemi, bo na tym etapie była budowa. Druga wojna światowa spowodowała zaprzestanie budowy. Jednak władze hitlerowskie nie zdecydowały o rozebraniu budynku, jak to miało miejsce z Muzeum Śląskim. Po wojnie dokończenie budowy katedry nie było pewne. Po pierwsze nowe władze były wrogo nastawione do Kościoła i wszelkich przejawów religijności. Dodatkowo trudna sytuacja gospodarcza i brak materiałów znacznie utrudniły budowę. Ostatecznie świątynię dokończono i w 1955 roku dokonano konsekracji. Na kilkanaście lat zapomniano o podziemiach, które potem zaczęto wykorzystywać jako kościół akademicki. Prace wykończeniowe, jak wstawienie witraży lub wykończenie elewacji trwały do lat siedemdziesiątych. Wystrój katedry jest zgodny z poleceniami soboru watykańskiego II [do sprawdzenia na portalu Wikipedii  sobór watykański II].

Baza noclegowa [do sprawdzenia na portalu Meteora ➺ Katowice] stoi na bardzo wysokim poziomie. Znajduje się tu wiele hoteli. Prym nad konkurencją wiedzie sieć hoteli Diament. Posiada ona trzy ośrodki w Katowicach i dwa kolejne w Chorzowie. Do sieci należy największy hotel w mieście, Park Hotel Diament Katowice. Ma on aż 186 pokoi oraz potężne, mogące pomieścić nawet do 350 osób centrum kongresowe. Hotel Diament Plaza Katowice może się natomiast pochwalić się doskonałą lokalizacją w pobliżu dworca PKP i centrum handlowego, Galerii Katowickiej. Najmniejszy z sieci jest Hotel Diament Spodek Katowice. Dysponuje on jedynie 30 pokojami.

Jedna myśl na temat “Katowicka Archikatedra Chrystusa Króla”