Historia Gór Kaczawskich

Góry Kaczawskie to miejsce pełne atrakcji. Niewielkie pasmo górskie, położone w Sudetach Zachodnich, jest doskonałym przykładem na to, jak łączyć turystykę opartą na przyrodzie, zabytkowych budowlach, ciekawych wydarzeniach oraz możliwościach aktywnego spędzenia wolnego czasu. W Górach Kaczawskich jak i na Pogórzu Kaczawskim znajdziemy wiele miejscowości, które powinniśmy odwiedzić. Są to m.in. Wojcieszów, Mysłów oraz Chrośnica. Oprócz ciekawych obiektów, znajdziemy tu także miejsca, oferujące noclegi [patrz -> Meteor]. Góry Kaczawskie przyciągają jednak nie tylko rozwiniętą bazą noclegową, ale także ciekawą ofertą gastronomiczną oraz korzystnym położeniem. Możemy zatrzymać się tutaj, a w międzyczasie wyskoczyć do Wałbrzycha, Karpacza czy Jeleniej Góry. Góry Kaczawskie warto przejść wzdłuż i wszerz samemu, ale wpierw dobrze jest się o nich dowiedzieć czegoś więcej, tak by rozumieć to, co widzimy w terenie. Na szczęście w okolicy działa kilka bardzo dobrych muzeów, które nie tylko przybliżą nam historię i przyrodę tych stron, ale przy okazji nie zanudzą, jak to ma miejsce w niektórych tego typu miejscach.

Jedną z nowszych atrakcji w tych stronach jest Sudecka Zagroda Edukacyjna, czyli nowoczesne centrum wiedzy o edukacji ekologicznej. Na miejscu można się też dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy o historii nie tylko Gór Kaczawskich, ale także całego Dolnego Śląska. Inne ciekawe miejsce to Skansen i Muzeum Górnictwa w Leszczynie. Tutaj dowiedzieć się można o historii wydobycia rud miedzi w tych stronach. Znajdują się tutaj dawne piece, gdzie wypalano wapno pochodzące z pobliskiego kamieniołomu. Przy nich zbudowano skansen, a wyrobisko objęto ochroną, nadając mu status pomnika przyrody nieożywionej.

Związana z górnictwem jest także Złotoryja, gdzie warto się wybrać w okolice kościoła pw. świętego Mikołaja. Tutaj znajduje się kopalnia złota „Aurelia”, gdzie do zwiedzania dla turystów udostępniono sztolnię. Kolejnym ciekawym punktem na mapie, związanym z wydobyciem cennych kruszców jest Muzeum Złota w Złotoryi. Po odwiedzeniu tych wszystkich miejsc na pewno lepiej zrozumiemy historię tego rejonu, nierozerwalnie przez lata związaną z wydobyciem surowców skalnych, miedzi czy złota. Warto odwiedzić także któryś z dawnych kamieniołomów, np. słynną Wilczą Górę, gdzie oglądać możemy wnętrze dawnego komina wulkanicznego.