Grupa Wielkiej Raczy, czyli Zwardoń i okolice

Po wycieczce w okolice Beskidu Śląskiego [➣http://www.stowarzyszenieg5.pl/brenna-i-okolice-beskidu-slaskiego-745/], zostajemy w klimacie górskim. Zwardoń to piękna miejscowość turystyczna, położona na terenie województwa śląskiego, na zachodniej granicy Beskidu Żywieckiego [➣https://pl.wikipedia.org/wiki/Beskid_%C5%BBywiecki]. Blisko stąd także na Słowację oraz do Czech – doskonałe położenie miejscowości jest jej wielkim atutem i sprawia, że każdego roku przyjeżdżają do Zwardonia tysiące turystów.

Jedną z największych atrakcji Beskidu Żywieckiego jest Worek Raczański, zwany inaczej Grupą Wielkiej Raczy. Jest to grupa szczytów górskich, z których warto wspomnieć przede wszystkim Wielką Raczę, Wielką Rycerzową oraz górskie przełęcze, w tym m. in. Przełęcz Przegibek. Przez szczyt Wielkiej Rycerzowej przebiega granica polsko-słowacka. Jest on częściowo zalesiony, ale z pozostałych fragmentów rozciąga się ciekawy widok na okolicę. Najlepszy widok jest jednak z Hali Rycerzowej. Prowadzi tu wiele górskich szlaków, którymi dotrzemy m.in. do Soblówki lub Soli. Najwyższym szczytem Worka Raczańskiego jest jednak Wielka Racza, która wznosi się na 1236 m n.p.m. Na jej szczycie również przebiegają liczne szlaki, a po wejściu na szczyt czeka nas piękny widok na polskie oraz słowackie góry. Dodatkowo znajduje się tutaj także wieża widokowa oraz schronisko PTTK.

Inne schronisko znajduje się na Przełęczy Przegibek, oddzielającym Banię od Bendoszki Wielkiej. Znajduje się tutaj także najwyżej położone osiedle w Beskidzie Żywieckim – Przegibek. W Worku Raczańskim wyznaczono czerwony szlak turystyczny, który przechodzi bardzo malowniczymi miejscami, w dużej mierze wprost po polsko-słowackiej granicy. Dostaniemy się tędy i na Wielką Raczę, Wielką Rycerzową jak i inne szczyty Grupy Wielkiej Raczy. Warto się wybrać np. na Małą Rycerzową oraz do Bacówki na Rycerzowej. Ta ostatnia znajduje się u podnóża Małej i Wielkiej Rycerzowej. Widać stąd nie tylko okoliczne szczyty, ale również Tatry i Podhale. Dodatkowo w Bacówce możemy zatrzymać się na dłużej, bo znajduje się tutaj ponad 30 miejsc noclegowych. Organizowane są tu liczne ciekawe imprezy kulturalne i sportowe.

Zwardoń jest często wybierany przez turystów także z innego względu. Tutejsza baza noclegowa [➣http://meteor-turystyka.pl/noclegi,zwardon,0.html] jest bardzo dobrze rozwinięta. noclegi znajdziemy w wielu różnych obiektach, zaczynając na prywatnych kwaterach oraz pokojach gościnnych, a kończąc na dużych pensjonatach i domach wczasowych. Jednym słowem każdy turysta będzie tu mógł znaleźć taką ofertę, jaka mu pasuje.

6 myśli na temat “Grupa Wielkiej Raczy, czyli Zwardoń i okolice”

1. Tomasz – wybierz się! Zwardoń to naprawdę spokojna i urokliwa okolica, odpoczniesz, a nocleg nawet na ostatnią chwilę znajdziesz!