Gorce – świetny pomysł na wyjazd z dziećmi

Dzieci zazwyczaj są bardzo aktywne, zwłaszcza na wakacjach, ponieważ jest to czas, gdy przyjmują dużą ilość słońca i świeżego powietrza, a dni są o wiele dłuższe, więc chcą bawić się ile tylko mogą. Planując wyjazd urlopowy, nie możemy pozwolić sobie na brak różnorodnych atrakcji, które będziemy mogli zaproponować dzieciom. Warto pamiętać o tym, że maluch, gdy się nudzi, jest zwyczajnie markotny, a tego z pewnością woli uniknąć każdy rodzic.

Gorce to doskonały przykład miejsca, w które warto pojechać, gdy nasze dzieci są już na tyle duże, żeby poradzić sobie z wędrówką i w miarę odpowiedzialnie podejść do tematu. Oczywiście nie obejdzie się bez lekcji teoretycznej i pokazania, jak nasza pociecha ma się zachowywać, sama instrukcja nie zwalnia nas z odpowiedzialności, jaką bierzemy na siebie jako opiekunowie, w końcu pamiętajmy, że jest to pasmo górskie, czyli nawet jedna krótka chwila nieuwagi może skończyć się tragicznie. Warto zaplanować również wyjście w taki sposób, żeby nasza pociecha miała wystarczająco dużo siły w czasie wyprawy, nie chcemy przecież, żeby w połowie drogi okazało się, że nie może iść dalej, a pamiętajmy, że dziecko nie jest w stanie ocenić swojego zmęczenia tak, żeby zostawić odpowiednią ilość energii na zejście. Wymaga to od nas sprawdzenia, jak trudna będzie trasa – sama wysokość nie wystarczy, bo dużo lepiej wchodzi się na szczyt, który jest mniej wymagający, ale nieco dłuższy.

Gorce jako miejsce turystyczne posiada dobrą bazę obiektów noclegowych. Znajdziemy tu pensjonaty i agroturystyki, które spełnią nasze oczekiwania.