Gniezno ulokowane na siedmiu wzgórzach

W województwie wielkopolskim, znajduje się miasto, które dano temu było stolicą Polski, odbył się tam ważny Zjazd – mowa oczywiście o Gnieźnie, mieście św. Wojciecha. Położone podobnie jak Rzym na siedmiu wzgórzach, w pobliżu wiele jezior, i mnogości terenów zielonych. Takie warunki sprzyjają wypoczynkowi i rekreacji.

W Gnieźnie powstały liczne szlaki turystyczne oraz szlaki piesze: Szlak Piastowski, Szlak Romański, Szlak Pałaców i Dworów Powiatu Gnieźnieńskiego, Wielkopolska Droga św. Jakuba, szlak żółty – Pamięci Ofiar II wojny światowej, szlak czerwony – szlak wyprawy gimnazjalistów temeszeńskich w 1863 r., szlak niebieski, Szlak Lednicki. Oprócz tego istnieje wiele zabytków, świeckich oraz sakralnych, co bardzo interesuje osoby lubujące się w historii. Można tu zwiedzić Muzeum Początków Państwa Polskiego, gdzie warto zobaczyć wystawę godeł Polski od czasów średniowiecznych do XX wieku, a także spektakl Kultura Polski Piastów. Jednakże najsłynniejszym dziełem jest Katedra Gnieźnieńska, w której można podziwiać srebrny relikwiarz, rzeźby, płaskorzeźby, oraz Drzwi Gnieźnieńskie, które przedstawiają życie św. Wojciecha.

W miasteczku można ujrzeć już z daleka wieżę ciśnień, Rynek, Stary Ratusz i wiele innych obiektów z długą historią. Warto też zatrzymać się przy pomnikach, takich jak postać Jana Pawła II, Mieszka I i Bolesława Chrobrego czy Harcerzy Pomordowanych i Poległych za Ojczyznę i wiele innych. Wolny czas można spędzać w rozległych parkach, gdyż ponad połowa z 541 ha gruntów zielonych leży w granicach miasta. Planując pobyt w tym miejscu bądź w okolicach, warto zahaczyć o Pola Lednickie, podziwiać Bramę Rybę, udać się do oddalonego Biskupina i zwiedzić osadę, wybrać się do Wenecji aby zobaczyć Muzeum Kolejki Wąskotorowej.

Nie można zapomnieć o tym aby zaplanować sobie tak czas, aby w czasie przerwy wakacyjnej udać się do Gniezna na Królewski Festiwal Artystyczny, aby móc zobaczyć i poczuć jak żyło się w średniowiecznym grodzie. No tak. Wszystko jest takie proste, ładne i piękne, ale co z noclegiem? Bardzo łatwo można to zorganizować za pomocą internetu. Wystarczy w okienko przeglądarki wpisać frazę "➞ Noclegi Gniezno", po czym możemy wybrać miejsce odpowiednie do naszych preferencji.

Jeżeli chodzi o ten aspekt to w mieście działa 9 hoteli, oferujących bardzo dobre warunki, w atrakcyjnych cenach. Właściciele zapewniają miejsca parkingowe, dostęp do Internetu, telewizji, dla dzieci miejsca zabaw: place, trampolina i inne atrakcje. Wszystko to w niskich cenach. Hotele są polecane przez turystów, można spotkać bardzo dużo pochlebnych opinii. Gniezno to miasto pełne historii, zabytków położone w atrakcyjnym miejscu, które warto odwiedzić i zatrzymać się tutaj na dłużej.