Brenna i okolice Beskidu Śląskiego

Jeśli ktoś lubi górski klimat, uwielbia długie wędrówki górskie, ma wiele energii, a jednocześnie chce miło wypocząć, to koniecznie powinien odwiedzić Beskid Śląski [więcej: 'Beskid Śląski wikipedia] i małą miejscowość leżącą u jego stóp – Brennę. To urocza osada o wielu walorach turystycznych, o dogodnej lokalizacji dla każdego. Ci, co uwielbiają wędrować po górach, na pewno docenią liczne szlaki turystyczne, które przez miejscowość przechodzą. Każdy amator zimowego szaleństwa doceni dobrze przygotowane stoki górskie, po których można jeździć na nartach, sankach i snowboardzie. Nawet gdy zima nie dopisuje, stoki nikogo nie rozczarują.

Okolica Brennej jest przepiękna, można ją podziwiać praktycznie z każdego zakątka tego miasteczka. Wszystkie miejsca, które się tu odwiedzi, prezentują miejską tradycję. W każdym lokalu można spróbować specjałów, smacznie zjeść, posłuchać góralskiej muzyki i świetnie się przy tym bawić. Również to, co oferuje baza noclegowa tej miejscowości [więcej: 'Brenna meteor] ma wiele wspólnego z lokalną tradycją i z górami. Noclegi to przytulne hotele i pensjonaty, w których można miło i wygodnie spędzić czas. Są one często urządzone po góralsku, przez co efektownie się prezentują. Duży urok posiadają też domki letniskowe, które zwykle leżą wysoko w górach. Roztacza się z nich cała panorama Brennej, nic więc dziwnego, że turyści tak chętnie wynajmują takie noclegi. Z domków letniskowych przez cały rok, bo mają one charakter całoroczny. W miasteczku są też na wynajem kwatery prywatne, małe domki mieszkańców, a ich ceny nie są zbyt wysokie, co jest ich sporą zaletą.

Miasteczko ma typowy charakter letniskowo-turystyczny, oznacza to, że jest tu mnóstwo lokali, kawiarenek, pubów itp., tak, by turyści także wieczory mogli przyjemnie spędzić. Często organizowane są tu imprezy na wolnym powietrzu, wiele z nich odbywa się w parkowym amfiteatrze. Ciekawym miejscem jest też rzeka Brennica, nad którą można przemiło spędzić czas. Jest tu też Przystań Kajakowa, oznacza to, że po rzece można popływać kajakami.

Brenna ma wspaniałą okolicę, którą warto bliżej poznać. Miasteczko to oferuje atrakcje dla małych i dużych za niewielką cenę. Warto tu spędzić weekend albo dłuższy urlop z całą rodziną, z przyjaciółmi albo w pojedynkę, jeśli ma się takie życzenie.